Adıyaman Valisi: Orta hasarlı binalar kurtarılabilir yapılardır
6 Şubat Depremi sonrasında İmar ve Adıyaman Çalıştayında konuşan Vali Osman Varol, orta hasarlı binaların kurtarılabilir binalar olduğunu açıkladı.
Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, “Şehirlerimizi nasıl yeniden yapılandıracağımız konusunda belli bir lokasyon belirledik. Özellikle düşündüğümüz alan kentsel dönüşüm. Mara, Musalla’yı kapsayacak” dedi. , Ulucami, Varlık mahalleleri, kale çevresi ve eski çarşı dediğimiz Harıkçı Caddesi.” “Burada nasıl bir yapılanma yapmamız gerektiğini, kentsel tasarımı nasıl yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah sizlerin bize vereceği destek ve güçle daha güzel işler yaparız. Herkes bu konuda destek verirse daha hızlı hareket ederiz. Zor bir süreçten geçiyoruz, hiç de kolay değil” dedi. Faydalı olmasını diledi.
Daha sonra konuşan Adıyaman Valisi Osman Varol, “Şehrimiz gerçekten çok büyük bir afet yaşadı. Yani dünya tarihinin kayıtlara geçen en büyük depremlerinden, en bölgesel ve yıkıcı afetlerinden birini yaşadık. Bu, bizim neslimizin başına geldi. Nesiller, yüzyıllar boyunca tarih boyunca eşine az rastlanan bir felaketti. Büyük yıkımlara neden oldu. Adıyaman’da 8 bin 387 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Şehrimizi yeniden yapılandırmak, kalıcı konutlar yapmak, yıkılan alanlarımızı restore etmek için çok zorlu bir çalışma oldu.Bu kapsamda ilimizde 40 binin üzerinde konutun inşaatı devam ediyor.Bu hafta başı itibarıyla 248 konutun inşaatı devam ediyor. İlk toplu konutların teslimleri gerçekleşti, şunu da burada belirtmek isterim. Bu ay ortasında 217 adet kırsal evimizi teslim alacağız. Bunun ardından hak itiraz süreçleri sona erecek. Dağıtımla ilgili çalışmalar yakın zamanda gerçekleştirilecek. Adıyaman bu depremden en çok zarar gören iki ilden biri. Bunu konuşabilmek için sesimizi her yerde hep birlikte güçlü bir şekilde duyurmamız gerekiyor” dedi.
Daha sonra konuşan Türk Tasarım Vakfı Başkanı Mehmet Kalyoncu, “6 Şubat depreminde her şeyin ters ve düz olduğu bir dönem yaşandı. Ülkemizde sivil toplumun ne kadar değerli olduğunu gördük. Bu noktada biz de Bildiğimiz en değerli iş olan mekan yaratma sürecine 18 Şubat’ta paydaşlarla birlikte Gaziantep’te katıldık.” Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanına giderek görüştük ve isteyerek çalışmak istediğimizi söyledik. Deprem sonrası enkaz kaldırma kadar insani ve acil yardım da ne yazık ki bir süre sonra yıkılan şehirlerimizde tasarım, mimarlık, planlama ve mühendislik disiplinleri de bir o kadar ihtiyaç haline geliyor. Bu noktada ülkemiz çok nitelikli insanlar yetiştiriyor. Onlar da bizim bir şeyler yapmak istediğimizden endişeleniyorlardı ama bunu nasıl yapabiliriz? O bölgedeki insanları tanımıyorlar, bakanlıklarda, belediyelerde kimseyi tanımıyorlar. Bu anlamda STK, “Yeterli bir orta yol olduğunu gördük ve 18 Şubat itibarıyla Şehir Planlama ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın himaye ve denetimi altında iş birliği içinde çalışmalarımıza başladık” dedi.
Orta hasarlı binaların durumu hakkında bilgi veren Vali Osman Varol, “Mevcut mevzuatta orta hasarlı binalar geri dönüştürülebilir binalardır. Bu binalar iki gruba ayrılabilir. Teknik incelemeye tabi tutulur ve performans raporu hazırlanır. Bu performans raporuna göre onarılarak yaşamlarına devam ederler.” Yapabilecek durumda ise belediye tarafından onaylanır ve onarım projeleriyle onarılır. Performans raporunda binanın onarılması veya onarılmasının binaya fayda sağlayamayacağı düşünülüyorsa, böyle bir sonuç çıkması halinde yıkım kararı verilir. Yani orta derecede hasarlı binalar kurtarılabilir ve geri dönüştürülebilir binalardır. Teknik inceleme ve rapor tutulmalıdır. Sonuçlara göre karar verilecek” dedi.
Konuşmaların ardından soru, yanıt ve önerilere geçildi.
Çalıştaya Adıyaman Valisi Osman Varol, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Türk Tasarım Vakfı Başkanı Mehmet Kalyoncu, kurum yöneticileri, STK temsilcileri, mühendisler ve mimarlar katıldı. – ADIYAMAN