El konulan araç kayyım otoparkından nasıl alınır? İhale süreci başlıyor!
El konulan malların ayrıntılarını paylaşan Bakan Tunç, “Hazırlanan malların kayyumların elinde çürümesini önleyecek uygulamaya 1 Kasım’dan itibaren başlıyoruz.” Peki ihale sistemi nasıl olacak? Katılmak isteyen herkes katılabilir mi?
İKİNCİ EL OTO PİYASASI DÜŞECEK Mİ?
Kayyum otoparkında bulunan ve hukuki koruma gerektirmeyen hacizli araçların ihale yoluyla satışına ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi. Düzenlemenin amacı, el konulan araçların kayyımların elinde çürümesinin önüne geçmek.
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Erkaynak, “İkinci el otomotiv sektörüne fiyatlar açısından çok fazla etki edeceğini düşünmüyoruz. Tabii burada yüksek fiyatla ilgili bir çekim de olabilir” dedi. Ancak alt sınıf ve önceki yıllardan beri bekleyen araçların performansı boyadan etkilenmeyecektir.” “Elbette alıcılar, ihale sırasında kaportanın ne durumda olduğunu, motor aksamlarında ne gibi eksiklikler olduğunu göremiyor. İhale e-ihale yoluyla yapıldığı için bu araçlar sadece marka ve model belirtilerek satışa sunulacak. Burada özellikle sıradan alıcıların bu konuya dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
YABANCI ARAÇ SATIŞLARI BAŞLADI!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz haftalarda kayyım otoparklarında çürüyen araçların değerlendirilmesine yönelik 1 Kasım’dan itibaren yeni bir uygulamanın hayata geçeceğini açıklamıştı.
Dün yürürlüğe giren düzenlemeyle, kayyım otoparklarında yasal haciz kaldırıldığı halde henüz otoparktan alınmayan araçlar satışa sunulacak. Araçlar satışa çıkmadan önce öncelikle sahiplerine satın alma teklifinde bulunulacak. Sahibi tarafından satın alınmayan araç, e-açık artırma yoluyla satışa sunulacak. Otoparktaki araçların e-ihale yoluyla satılmaması halinde Makine ve Kimya Sanayi’ne (MKE) devredilecek. Bölümden elde edilen gelir hak sahiplerine verilecek. Bu işlemler sırasında bölümler sağlanmadığı takdirde araçlar ücretsiz olarak Kızılay’a devredilecek. Otopark yetkilileri bu durumun hem kendileri hem de borçlu ve alacaklı açısından olumlu olduğunu, bu durumun araçların çürümesinin önüne geçeceğini belirtti.
Bazı kayyım otopark yetkililerine göre bu durum ikinci el araç pazarında fiyatların düşmesine neden olacak. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Erkaynak, ikinci el araç pazarında fiyatlarda düşüş beklemediklerini belirtti. Er Temel, e-ihale yoluyla araç alacak vatandaşlara ihale sırasında araçların durumunu göremeyecekleri için dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Avukat Mehmet Fatih Şahin, otomobilin satış sürecinin yaklaşık 2 ay süreceğini öngörüyor. Öte yandan kayyım otoparkında bulunan lüks otomobiller de dikkat çekti.
PİYASADAKİ FİYATIN %10-15 ALTINDA SATILACAK
Ayrıca bu 700 bin rakamın 200 bini 5 yaş altı yani genç araçlar. En düşük senaryoda ise 700 bin civarında ikinci el aracın pazara girmesi bekleniyor. İnternette satışa sunulan toplam bir milyon ikinci el otomobilin olduğu göz önüne alındığında, bu sayıdaki araçların yarısının pazara girmesinin fiyatları önemli ölçüde düşüreceği anlamına geliyor. Öte yandan ihalede araçların piyasa fiyatının yüzde 10-15 altında satılacağı belirtiliyor.
NASIL SATIŞA ÇIKACAKLAR?
Öncelikle koruma tedbirine konu olan, haciz kaldırılan ancak kayyumlar tarafından halen korunmakta olan malların, yasal istisnalar dışında, öncelikle borçluya teslim edilmesi önerilecek.
Borçlunun malı kayyımdan teslim almaması halinde, haciz sahibiyle iletişime geçilecek ve rehinden doğan haklarını kullanması teşvik edilecektir.
Hem borçlunun hem de rehin alanın malı satın almak istememesi halinde sicile kayıtlı mal, hak sahiplerinin ve kamu yararı dikkate alınarak elektronik satış kararları uygulanarak satılacaktır.
Elektronik satışlarda alıcı bulamayan mallar, kamu yararı dikkate alınarak kanunla belirlenen fiyat karşılığında kayyumlara ve kamu yararına faaliyet gösteren MKE A.Ş.’ye devredilecek. Satış ve mülkiyetin devri durumunda, elde edilecek gelirler saklanacak ve hak sahiplerine ödenecektir.
HAKLI ARAÇ NASIL SATIN ALINIR? İHALE UYAP’TAN YAPILACAK
araçların Uyap e-SatışPlatform üzerinden ihale edilmesi bekleniyor.
İhalelere katılabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ihale konusu mal için belirlenen bedelin teminat olarak yatırılması yeterli olacaktır.
Aracın satın alınamaması durumunda bu teminatlar iade edilebilir. Satın alma durumunda ödemeler yapılacak ve aşama kanunun öngördüğü şekilde gerçekleştirilecektir.
Başvurmak için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:
İlk önce ” https://esatis.uyap.gov.tr/“‘e gidin.
Açılan sayfada sağ üst köşedeki giriş yöntemlerine tıklayın. e-devletGiriş ekranına yönlendirileceksiniz.
E-devlet giriş bilgileriniz ile sisteme giriş yapınız.
Giriş yaptıktan sonra şunu göreceksiniz: ” araç“” butonuna tıklayarak satışa sunulan araçların tüm detaylarına ulaşabilirsiniz.