İş

Binlercesi alınacak! İŞKUR TYP’ye başladı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından afet bölgelerinde alınan tedbirler kapsamında İŞKUR, depremin etkilerini azaltmak amacıyla Topluma Yarar Programı çerçevesinde büyük devlet bölge valiliklerine 16 bin kişilik kontenjan ayırdı. .

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından afet bölgelerinde çeşitli tedbirler hayata geçirildi.

Deprem bölgesinde hizmetlerde aksama yaşanmaması amacıyla bölgeye ilk günden itibaren yönetici ve uzman işçi takviyesi sağlandı.

Bu kapsamda İŞKUR il müdürlüklerinin bölgede yapması gereken hizmetler merkezde veya deprem bölgesi dışındaki diğer illerde bulunan hizmet birimlerinin sorumluluğuna devredilmiştir.

İŞKUR, depremden etkilenen iller için depremin etkilerinin hafifletilmesi amacıyla büyük devlet bölge valiliklerine Toplum Yararına Program (TYP) için 16 bin kişilik kontenjan ayırdı.

AİLE HAKKI İÇİN 2 BİN 950 KONTENJAN

Depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 ilde 1750 kişi olmak üzere toplam 18 bin 950 kişilik program kontenjanı çocuk, engelli, kadın ve çocuklara verilen hizmetlerin devamı için Aydın ve Mersin valiliklerine aktarıldı. afet bölgesindeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurumlarından diğer illere nakledilen yaşlılar. tahsis edilmiştir.

Toplum Yararına Program kapsamındaki hizmetlerin yerine getirilmesi için 1 milyar 400 milyon lira ödenek aktarıldı.

BAKANLIĞIN DİĞER HİZMETLERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, afet bölgesinde ikamet eden vatandaşlara bir defaya mahsus olmak üzere, sağlık raporu karşılığında alacakları ilaçları ve sürekli kullanılan tıbbi malzemeleri reçetesiz olarak temin etti. sağlık hizmeti sunucularında tıkanıklık yaratmak ve vatandaşların mevcut tedavilerini aksatmamak.

Afet bölgesi sakinlerinin sağlık hizmetlerinden bedel ödemeden yararlanabilmeleri için hastane başvurularında muayene katılım payından, eczane başvurularında reçete ve tıbbi malzeme katılma payından muaf tutulmaları sağlanmıştır. 6 Şubat’tan önce ortaya çıkan ve şu anda tahsil edilemeyen incelemeli iştirak payları ertelendi.

Vatandaşların elindeki ilaç ve tıbbi malzemelerin enkaz altında kalmış olabileceği nedeniyle afet bölgesinde ikamet edenlerin eczanelerinden temin edilen ilaç veya tıbbi malzemelerin son kullanma tarihlerinin 5 Şubat’a kadar düzenlenmesine karar verildi. Tedavilerinde herhangi bir aksama olmaması için 6 Şubat.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, OHAL ilan edilen illerde veya OHAL ilan edilen illerde diyaliz tedavileri için SGK ile anlaşmalı tüm sağlık hizmeti sunucularına doğrudan veya sevk yoluyla başvuru imkanı sağladı. deprem bölgesindeki hizmetler kapsamında Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından ödenen “yeşil kartlı” vatandaşlara yöneliktir.

Kronik hastalıklar nedeniyle kullanılan ilaç ve tıbbi malzemelerin teminine ilişkin raporlardan 1 Ocak ve sonrasında süresi dolanların teslim süreleri 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

Ayrıca afet bölgesinde ikamet etmeyen ancak afet bölgesinde bulunan eczanelerden son 3 ay içerisinde ilaç satın almış kişilerin Medula sistemine kaydedilen raporlara istinaden reçetesiz ilaç alabilmesi sağlanmıştır.

Afet bölgesinde faaliyet gösteren eczanelerde veya merkezlerde depremin yol açtığı tahribat nedeniyle farklı bilgisayarlardan Medula sistemi kullanılarak vatandaşlara ilaç ve tıbbi malzeme temini için zorunlu IP uygulaması kaldırıldı.

Tüm sağlık hizmeti sunucularında sağlık hizmeti sunumunu aksatmamak adına Ocak-Şubat 2023 dönemleri için fatura/reçete teslim süresi ve son günü 31 Mart’tan önce olan itirazlar ile itiraz değerlendirme kurulu son başvuru tarihleri 31 Mart mesai bitimine kadar uzatılmıştır.

SGK ile protokol/sözleşmeli Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa dışındaki illerde faaliyet gösteren sağlık hizmeti sunucularının Ocak-2023 dönemine ait fatura/reçete teslim süresi , 28 Şubat’ta mesai bitiyordu.

SGK’YA VERİLMESİ GEREKEN BEYANNAMELER GECİKTİ

Depremden etkilenen 10 ilde “mücbir sebep” ilan edildi. Bu kapsamda bu illerdeki vatandaşların 6 Şubat-30 Nisan tarihine kadar SGK’ya ibraz etmesi gereken her türlü bilgi, belge ve beyannameler 26 Mayıs’a ertelendi. Belirtilen tarihe kadar SGK’ya ibraz edilen bilgi, belge ve beyanlar süresi içinde verilmiş sayılarak idari para cezası verilmesine engel olmuştur.

Bakanlık ayrıca SSK’lı ve hak sahiplerinin gelir ve aylık ödemelerine de dikkat çekti.

Vatandaşların mağdur olmaması için muayene muayene tarihleri ​​1 Şubat ile 31 Ağustos arasında olanların muayene muayene tarihleri ​​31 Ağustos olarak kabul edildi.

KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI DEVREYE ALINDI

Depremden etkilenen işyerlerinin bu dönemde personel çıkarmalarının önüne geçebilmek için Kısa Çalışma Uygulaması devreye alındı.

Depremden etkilenen işyerleri için kısa çalışma ödeneği ödemelerinin uygunluk kontrolü beklenmeden ivedilikle yapılması ve kısa çalışma ödeneğinin kurallara uymayanlar için peşin ücret esasına bağlanması için mevzuat değişikliği hazırlıkları tamamlanmıştır. kısa çalışma ödeneği hak sahipliği yönünden.

İşsizlik sigortası ödemeleri öne alındı.

Bölgede yarım çalışma ödemelerinin aynı tarihlerde yapılabilmesine imkan verecek şekilde öne alınmasına yönelik çalışmalar tamamlandı.

Deprem bölgesinde ihtiyaç duyulacak mesleklerde kuruma kayıtlı kişilerin bilgileri hazırlanarak AFAD ile paylaşıldı.

Aktif işgücü programlarından yararlanan ve deprem zararı gören işyerleri ile program yararlanıcılarının bildirim sürelerini kolaylaştıran ve ödemeleri kolaylaştıran düzenlemeler de devreye alındı.

Katılımcıların devam durumuna bakılmaksızın Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında hizmet içi eğitim programlarına ilişkin yönetmelik tamamlandı.

10 İLDE VATANDAŞLARIN PRİM BORÇLARI ERTELENDİ

Bakanlık, depremden etkilenen illerdeki işyerleri için belge teslim tarihlerini de erteledi. 6 Şubat’tan önceki ödeme süresi, ödenmemiş prim borçları için gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmadan 31 Ağustos’a kadar uzatıldı.

6 Şubat prestijiyle, yeniden yapılandırılan afetler kapsamında iller için yeniden yapılanma/kurulum sürecini aksatacak duruma gelmeyen işverenlere, ödemesi yapılan taksitlerini 31 Ağustos’a kadar ödeme imkanı verildi. 6 Şubat ile 31 Temmuz arasında vadesi dolmuştu.

Sigorta primini kendisi ödeyen sigortalılara da aynı imkan tanındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu